טיפול באדם עם אי ספיקת לב יכול להיות תובעני ומתגמל כאחד. תפקיד המטפל כולל חלקים שונים, שמתאימים לרגעים מגוונים בחיי המטופל: חבר, איש-סוד, אחות ועוזר אישי. הכול תלוי בצרכים של יקירכם.
המסירות שלכם והמחויבות שלכם לטיפול הן משמעותיות וחייבות להיות מלוות בקווים מנחים שמסייעים לכם לטפל בצורה ראויה, אבל חשוב לזכור שהמחלה לא מגדירה אתכם. טפלו גם בעצמכם – מצאו זמן לפעילויות פנאי אהובות, לבילויים ולדברים שגורמים לכם אושר, כדי שיהיה לכם את הכוח הנפשי להתמודד עם כל מה שכרוך בטיפול באדם קרוב שחולה במחלה כרונית. הנה 13 עצות שיעזרו לכם להתמודד ולהעניק טיפול טוב:
ככל שתדעו יותר כך תוכלו לעזור יותר. קראו אודות המחלה, בקשו רשות לשוחח עם הרופא המטפל ועם מטפלים נוספים שמעורבים בתהליך הטיפול. רשמו לפניכם מידע אודות הגורמים למחלה, תסמיני המחלה והטיפול בה, ובמיוחד נורות אזהרה ותסמינים מדאיגים שדורשים דיווח מיידי לרופא המטפל.
ההתמודדות עם אי ספיקת לב היא מורכבת והעזרה שלכם חשובה, מוערכת ונחוצה. יש הרבה שאתם יכולים לעשות. מסיוע בהכנת מזון בריא (בהתאם להנחיות שניתנו), ועד פעילות גופנית משותפת, מתזכורות לגבי נטילת תרופות ועד עזרה עם מטלות הבית וסידורים, מהליכה יחדיו לרופא ועד מעקב אחרי תסמינים. המעקב חשוב מאוד: יש לפנות לקבלת טיפול רפואי במידה שאתם חשים כי יש הידרדרות או שינוי במצב הגופני (כגון עליה פתאומית במשקל, הופעת בצקת, קשיי נשימה, תשישות או לאות חריגים, סחרחורת וכו׳).
עזרו ליקירכם להישאר חיובי ולשמור על גישה של 'אני יכול'. אנשים שמסתגלים למחלה שלהם ואקטיביים בניהולה, הם אנשים שמחים יותר ואיכות חייהם טובה יותר. בעזרת התמיכה והסיוע שלכם, הוא ילמד לנהל את המחלה בעצמו. למרות שלעתים נראה כי הכי קל לתפוס פיקוד ולקחת את האחריות המלאה, חשוב שלא תנסו לעשות במקומם את הכל, אלא שתדריכו, תנחו ותעצימו אותם.
בקשו להצטרף לפגישות עם הרופאים ועם הצוות המטפל, הגיעו להדרכות שנקבעו, הכירו את כל הצוות האחראי לבריאות הפיזית והנפשית של יקירכם, וצרו עימם קשרים אישיים. אנשי המקצוע יוכלו להעניק לכם הדרכה פרטנית וייעוץ, ולסייע לכם במידה ועולות בעיות במהלך הטיפול.
טיפול באדם עם אי ספיקת לב יכול להביא לשחיקה. הוא יכול להשפיע על מצבכם הכלכלי, על העבודה או על מערכות היחסים. בתקופות כאלו, דברו עם מישהו – זה עוזר. אתם יכולים לפנות לרופא, בן משפחה, חבר או קבוצת תמיכה. מידי פעם קחו מרחק כדי לחיות את החיים שלכם.
במקום לקחת על כתפיכם את כל עול הטיפול, שתפו עוד אנשים. דאגו כי גם הם מכירים את המחלה ואת הטיפול בה, וכי גם הם יכולים לחלוק עמכם את ההתמודדות. כשיש עוד אנשים שאתם ויקירכם סומכים עליהם, אפשר לחלוק באחריות ובתפקידים הקשורים בניהול המחלה (הסעות, בישול, רכישת תרופות והגעה לתורים).
בדקו אם אתם זכאים להטבות מסוימות כמטפלים, כמו היעדרות מימי עבודה, סיוע כספי והשתתפות בקבוצות תמיכה.
בעולם אידאלי לכל אדם חולה יש מטפל צמוד אליו, אבל ברור שזה אינו תמיד מתאפשר. גם אם אתם גרים מעט רחוק מהאדם שזקוק לטיפול, יש כמה דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על קשר ולדאוג לבריאות שלו: קיימו שגרה של שמירה על קשר עם יום קבוע בו תשוחחו עם יקירכם. בנוסף, הכינו מראש תכנית לטיפול בבעיות ו-ודאו שהאדם שאתם מטפלים בו יודע בדיוק מה לעשות כשמתעוררות בעיות בלתי צפויות. ודאו שיש לכם פרטי התקשרות עם הרופא, דעו למי לפנות לעזרה (למשל לשכן) והעריכו אחת לתקופה את יכולתו של יקירכם לדאוג לעצמו ללא עזרה צמודה.